Smaller Default Larger

 

W ramach zajęć kulinarnych dnia 26 października br. dzieci z grupy III robiły sok marchewkowo-owocowy. Przedszkolaki wiedzą, że aby być zdrowym trzeba się dobrze odżywiać a najwięcej witamin maja owoce i warzywa. Dlatego z myślą o pysznych witaminkach postanowiliśmy zrobić sok bez dodatku cukru i konserwantów.

Dzieci przyniosły do przedszkola marchewki, jabłka, gruszki, kiwi, winogrona i pomarańcze. Jednak zanim przystąpiliśmy do pracy zapoznaliśmy się z urządzeniem do robienia soku czyli sokowirówką, umyliśmy raczki, owoce i założyliśmy fartuszki i czapeczki. Następnie pokroiliśmy owoce na mniejsze części. Po czym dzieci kolejno podchodziły i samodzielnie wrzucały składniki do maszyny i sok gotowy. Po skończonej pracy cała grupa delektowała się jego smakiem. W tych jesiennych dniach przyda nam się duża dawka witamin dla wzmocnienia całego układu odpornościowego.