Choć jeszcze trwa jesień to za oknem widać wirujące płatki śniegu, ucieszone przedszkolaki nie mogą doczekać się już zbliżającej zimy i właśnie 30 listopada postanowiły, iż czas pożegnać jesień. Właśnie w tym dniu urządziły spotkanie z tej okazji „Jesienna herbatka i małe co nie co”. A jak to bywa z przyjęciami trzeba się na nie przygotować.
Najpierw był plan abyśmy coś upiekli, coś co lubią dzieci i coś z czym moglibyśmy sobie poradzić, wychowawczyni, która lubi słodkości poddała pomysł, aby były to muf finki i to nie takie zwykłe z pudełeczka kupione w sklepie ale najprawdziwsze samodzielnie zrobione i zdrowe bo z dodatkiem marchewki, którą niestety nie wszyscy lubią. I tak zakasaliśmy rękawy, przebraliśmy się w stroje kucharskie i przystąpiliśmy do pracy pod okiem pani Ewy i Eli. Uważnie słuchaliśmy poleceń i pilnowaliśmy listy składników, które trzeba dodać. Nasze ciasto z każdą chwilą coraz bardziej pachniało i zmieniało się w garnku. Gdy już wymieszaliśmy wszystkie składniki to należało przełożyć małe porcje ciasta do specjalnych foremek było z tym trochę problemu bo każdy chciał zrobić ogromną muf inkę a ciasta należało dać tylko połowę. Ułożyliśmy ciasteczka w „płaszczykach” (jak to nazwał jeden kolega) i poszliśmy do pań kucharek, aby upiekły nam je w piekarniku. Po 20 minutach całe przedszkole zostało owładnięte zapachem naszych wypieków. Niestety nie dało się ich z jeść bo były za gorące. W między czasie zjedliśmy obiad, a muffinki zostały na deser. Z pyszna herbatką z soku ekologicznych czarnych i czerwonych malin smakowały wyśmienicie, były dokładki potem zostały tylko okruszki, a później to już nawet okruszków nie było. Przyjęcie udało się wspaniale.
A oto przepis na marchewkowe muffinki:
2 szkl startej na drobnych oczkach marchewki
4 jajka
2 płaskie łyżeczki kakao
2 szkl cukru
2 szkl mąki tortowej lub krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Pół szklanki oleju
Białka ubić z cukrem , dodać żółtka, mąkę , proszek, kakao, sodę ,cały czas ubijać mikserem. Na końcu stopniowo dodawać marchewkę startą i wlewać powoli olej . Wszystkie składniki wymieszać. Przekładać do foremek lub upiec w dużej blaszce (wąska). Piec muf finki ok. 20- 25 minut. A dużą blaszkę ok. 50 minut . Piekarnik temp. 180 stopni. Smacznego!!!