Smaller Default Larger

Ponieważ niedawno na zajęciach dydaktycznych rozmawialiśmy o różnych produktach spożywczych pochodzących ze wsi , a i Święta Wielkanocne za pasem , dlatego na ostatnich zajęciach koła badawczego królowały jajka i mleko.

Najpierw sprawdzaliśmy właściwości fizyczne jajek surowych i tych ugotowanych na twardo . Zaglądaliśmy do środka poznając konsystencje i kolor kurzych jaj. Udało nam się bez użycia siły rąk włożyć jajko do środka butelki. Zdziwienie dzieci było ogromne i nie mogły dojść do tego jak jajko o większej objętości wcisnęło się przez wąską szyjkę butelki. A stało się to dzięki zapalonej zapałce, która zmieniła ciśnienie powietrza w butelce i wciągnęła jajko do środka. Natomiast najprzyjemniejszą częścią zajęć było wykorzystanie mleka i barwników spożywczych do malowania. Powstały piękne kolorowe obrazy , które tylko przez chwilę cieszyły nasze oczy, ale zostały uwiecznione za zdjęciach do których obejrzenia zapraszamy.

 

galeria