Smaller Default Larger

W dniach od 8 do 12 lutego 2016 r. realizowałyśmy w naszej grupie temat kompleksowy: W kuchni. Ponieważ pasje i talenty warto rozbudzać już od najmłodszych lat, postanowiłyśmy zaprosić naszych przedszkolaków do wspólnego gotowania i pokazać im, że tworzenie jedzenia może być łatwe, przyjemne i kształcące.

Podczas pierwszych zajęć przedszkolaki razem z Panią Agnieszką poznawały tajemnice naszej nowej, pięknej przedszkolnej kuchni, oglądały znajdujące się tam sprzęty (piekarnik, zmywarka, szafa z naczyniami, spiżarki, lodówki i chłodnie). Dzieci były bardzo zainteresowane, zadawały dużo pytań, wszędzie chciały zajrzeć. Po omówieniu tego, co w kuchni jest potrzebne i niezbędne do wykonania różnych potraw, przedszkolaki razem z Panią Basią wykonały papierowe czapki kucharskie - ponieważ kucharz musi w kuchni wyglądać profesjonalnie! Po tych wszystkich czynnościach przygotowawczych, przyszedł wreszcie czas na prawdziwe gotowanie. Najpierw było coś na słodko czyli kruche maślane ciasteczka, później coś na ostro czyli mini pizza złożona z ulubionych składników każdego dziecka, na spodzie z ciasta francuskiego. Zajęcia, podczas których dzieci mogą samodzielnie coś tworzyć i eksperymentować, a jeszcze później jeść, sprawiają im duuuużą frajdę! Kto wie, może w naszej grupie znajduje się przyszła szefowa albo szef kuchni?! Na zakończenie możemy powiedzieć, że BYŁO PYSZNIE!