Smaller Default Larger

W ramach realizacji tematyki związanej z zawodami, przedszkolaków z grupy Jeżyków 27 lutego 2020r. odwiedził tata Kamilki Cz. i tata Kacpra B., którzy są właścicielami Pizzerii Palermo w Krakowie. W pierwszej części warsztatów Pan Tomasz opowiedział dzieciom skąd pochodzi pizza oraz różne ciekawostki z nią związane.

Wcielając się w role małych kucharzy, każdy przedszkolak otrzymał czapkę kucharza i fartuszek. Następnie  Pan Tomek i Pan Adam  przedstawili dzieciom z jakich produktów i w jaki sposób wyrobić ciasto na pizzę. Kiedy ciasto było już gotowe, dzieci dostały małe kulki, które samodzielnie wałkowały i próbowały uformować w kształt koła. Każdy przedszkolak uformował swoją pizzę, którą później dekorował wybierając swoje ulubione składniki. Pod czujnym okiem szefów kuchni powstały ciekawe kompozycję wykonane z szynki, sera, papryki, kukurydzy, pomidorków, pieczarek, oliwek. Jak przystało na prawdziwych szefów kuchni z przygotowaniem pizzy dzieci poradziły sobie znakomicie. Po udekorowaniu, pizze zostały wsadzone do pieca i upieczone. Na koniec wszystkie przedszkolaki zasiadały do wspólnego stołu, aby zjeść przygotowane przez siebie pizze. Przedszkolaki miały możliwość poznania różnych smaków sosów przygotowanych przez szefów kuchni a także mamę Mikołaja W. Zajęcia kulinarne, które przygotował Pan Tomek i Pan Adam były dla dzieci fascynującą podróżą do świata smaków i kolorów. Dzięki zabawie  w gotowanie dzieci miały możliwość czerpania radości ze wspólnego przygotowywania potraw. Uczestnicząc w zajęciach kulinarnych dzieci rozwijają swoją  kreatywność, samodzielność i sprawność manualną, a przyrządzanie posiłków jest okazją do wzmocnienia współdziałania i przyjaźni między dziećmi. Na zakończenie spotkania dzieci otrzymały od taty Kamilki i taty Kacpra dyplomy za samodzielne wykonanie pizzy. Serdecznie dziękujemy Panu Tomkowi i  Panu Adamowi za przyjęcie naszego zaproszenia,  za ogromne zaangażowanie i poświęcony czas w przygotowanie warsztatów. Dzieci były zachwycone spotkaniem a pizza, którą sami przygotowali była najlepszą pizza na świecie. Dziękujemy.