Smaller Default Larger

W piątek 19.02.2016 dzieci z grupy Zajączki zamieniły się w małych kucharzy. Po śniadaniu pani Agatka przypomniała wychowankom o zasadach bezpieczeństwa i higieny pracy podczas przyrządzania posiłków. Po wstępnym przypomnieniu dzieciaki z wielka ochotą przebrały się w stroje małych kucharzy. Każde dziecko miało ze sobą w ten dzień kolorowy fartuszek, czapkę lub chusteczkę na głowę. Po ubraniu i dokładnym umyciu rąk wszyscy z wielkim zainteresowaniem przystąpili do pierwszego dania jakim był deser.

Po objaśnieniu przepisu przez wychowawczynie każdy samodzielnie kruszył herbatniki do kubka, kroił i układał banany na wcześniej pokruszonych ciasteczkach. Na koniec warstwę herbatników i bananów pokrył jogurt naturalny. Dzieci z wielka satysfakcja wykonywały swoje desery, były bardzo dumne ze przysmak w 100% mogły samodzielnie wykonać. Oczywiście po przygotowaniu tak pysznego deseru wszystkie dzieciaki z niecierpliwością czekały aby skosztować swoje dzieło.Uśmiechy i puste szklanki były znakiem ,że smakowało wyśmienicie.                                                                                                                   

Ponieważ dzieciakom bardzo spodobało się przygotowywanie potraw postanowiliśmy przyrządzić drugą przekąskę tym razem na słono. Przekąskę stanowiły krakersy zapiekane z serem i pomidorkiem. Pani Agatka starła na tarce ser żółty i pokroiła na plasterki pomidorki koktajlowe. Dzieci samodzielnie układały krakersy na blachę, a następnie nakładały starty ser żółty. Kto miał ochotę mógł na przyrządzaną przekąskę położyć kawałek pomidora i posypać bazylia. Razem z panią Paulinką ochotnicy poszli zanieść blachę do kuchni gdzie następnie panie Kucharki włożyły ja do piekarnika. Po 5 minutach wszystkie dzieciaki zajadały się aromatycznymi przekąskami z roztopionym serem.

Dzieci były bardzo pochłonięte pracą, a potem zajadaniem tego co same zrobiły. Brudne i uśmiechnięte buzie mówią , że cały dzień można określić jako Pyszny Piątek.