Smaller Default Larger

U Żabek zawsze jest ciekawie, toteż „ostatkowy” tydzień nie tylko był okazją do tańców i pląsów podczas balu karnawałowego, a także do wielu działań kulinarnych.

W związku z czym na początku tygodnia wybraliśmy się z wizytą do przedszkolnej kuchni, gdzie nasze panie kucharki opowiedziały nam o swojej pracy oraz wszystkich wielkich urządzeniach, które się znajdowały w kuchni. Bo to nie lada gratka, żeby przygotować obiad dla dzieci z całego przedszkola! Pani Agatka opowiedziała nam do czego przeznaczone jest każde pomieszczenie w kuchni, co się w nim robi, w jaki sposób się i gdzie myje się tak dużo naczyń. Ponadto mięliśmy okazję zobaczyć jak się jeździ wózkiem, którym Pani Ela przywozi nam posiłki. Nauczyliśmy się nakrywać do stołu, poznaliśmy przeznaczenie sztućców oraz ich ułożenie względem talerza. Przedszkolne sztućce, a jest ich bardzo dużo posłużyły nam również do działań matematycznych, gdzie przeliczaliśmy , tworzyliśmy rytmy i kategoryzowaliśmy noże, widelce , łyżki i łyżeczki według instrukcji. Bardzo spodobała nam się ta zabawa! Skoro tydzień kulinarny to nie może zabraknąć działań praktycznych. Dlatego też postanowiliśmy zrobić sobie sami śniadanko. Każdy przygotował sobie kanapeczki według własnego pomysłu. Jedni z serkiem, drudzy z szyneczką, trzeci z pasztecikiem. Dodatkiem do kanapeczek była zielona sałata, rzodkiewka, ogórek, pomidor oraz papryka. Dzięki temu każdy skonsumował ze smakiem własnoręcznie przygotowane kanapeczki. Koniec tygodnia nie tylko zakończyliśmy tanecznie, ale również bardzo słodko, bowiem samodzielnie przygotowaliśmy pyszne ciasteczka francuskie z czekoladą i marmoladą. To był naprawdę pracowity tydzień smile