Drukuj
Odsłony: 383

W ostatnim czasie w ramach zajęć koła sensorycznego „ Małe Sensorki” grupa Żabki tworzyła masy plastyczne: masę solną i dyniolinę.

Na samym początku przedszkolaki zdobyły wiedzę na temat składników tworzących obie masy i sposobie ich przygotowania. Dowiedziały się również dlaczego zniknęły dynie , które przynieśli na Dzień Dyni i zamieniły się w „papkę”. Po omówieniu instrukcji Żabki przeszły do działania. Masa solna wykonywana była rzecz jasna ze soli, mąki pszennej, wody oraz oleju, który ją uelastycznia . Natomiast dyniolinę jak sama nazwa wskazuje stworzyła ugotowana i zblendowana dynia ze skrobią ziemniaczaną. Tworzenie masy solnej, z której dzieci wykonywały uśmiechnięte jabłuszka jak i dynioliny, która posłużyła jako wypełnienie konturów niczego innego jak dyni, dostarczyło Żabkom wiele radości ,przyjemności i sensorycznych wrażeń.