Smaller Default Larger

Realizując tematykę kompleksową pt. Jestem samodzielny w kuchni przedszkolaki z grupy Wiewiórek miały okazję sprawdzić się w różnych zadaniach związanych z domowymi czynnościami.

 Na początku odwiedziliśmy naszą przedszkolną kuchnię, gdzie Panie kucharki opowiedziały dzieciom co możemy znaleźć w kuchni. Każdy własnoręcznie wykonał z papieru czapkę kucharką, bawiliśmy się w zabawę muzyczną Ciasto, żeby potem przystąpić do pieczenia szarlotki. W każdym kuchennym zadaniu ważna jest logistyka. Dlatego przedszkolaki pracowały w dwóch zespołach: pierwszy zajmował się przygotowaniem jabłek a drugi zarobieniem ciasta. Dzieci były bardzo zaangażowane na wszystkich etapach przygotowywania ciasta, a nawet dwóch, bo przecież jedna to stanowczo za mało :) Samodzielne doświadczanie zawsze sprawia przedszkolakom najwięcej frajdy dlatego zachęcamy do włączania dzieci do uczestniczenia w różnych czynnościach domowych. Upieczona szarlotka pachniała w całym przedszkolu jabłkami i cynamonem. Niektórzy prosili nawet o dokładkę! Wyszła pyszna! W kolejnych dniach poznawaliśmy tajniki nakrywania do stołu, muzykowaliśmy przy użyciu sztućców i elementów zastawy, układaliśmy łyżeczkowe rytmy, o czym więcej w zakładce Projekty. Zwieńczeniem kuchennego tygodnia było wykonanie pracy plastycznej, kucharza i samodzielne zaprojektowanie dania na talerzyku z wykorzystaniem kolorowego papieru. Były też kuchenne zawody zręcznościowe.

Dla wielbicieli szarlotki zamieszczam przepis, z którego piekliśmy ciasto (sprawdzony!:)

 

SZARLOTKA

Składniki Ciasto

5 jajek

1 kostka margaryny (Kasia)

3 szklanki mąki

5 łyżek cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 kostki smalcu

1 łyżka octu

 

Składniki Piana

5 białek

1 szklanka cukru

2/3 torebki kisielu cytrynowego lub budyniu cytrynowego

 

Ponadto:

1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta)

cynamon

2, 3 łyżki bułki tartej

 

Wykonanie:

  • Margarynę z mąką, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i żółtkami drobno posiekać i zagnieść ciasto.
  • Ciasto podzielić na dwie części (większą i mniejszą) włożyć do lodówki. Schłodzić.
  • Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce, dodać trochę cukru wg uznania. Jak jabłka puszczą sok, odcisnąć go (można wypić :) na koniec dodać cynamon i bułkę tartą, wymieszać.
  • Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować jedną część (większą) i ułożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ponakłuwać ciasto widelcem posypać cynamonem.
  • Wyłożyć jabłka
  • Z białek ubić sztywną pianę, następnie dodać szklankę cukru, wymieszać i dodać kisiel/budyń cytrynowy, wymieszać.
  • Pianę wyłożyć na jabłka.
  • Na koniec drugą (mniejszą) część ciasta zetrzeć na grubej tarce robiąc kruszonkę.
  • Można posypać kruszonkę odrobiną brązowego cukru.
  • Piec ok 40 min w temperaturze 180 stopni.
  • Ciasto ma być rumiane :)
  • Jak wystygnie posypać cukrem pudrem.
  • Można podawać na zimno, lub na ciepło z lodami waniliowymi tongue-out

SMACZENGO!