Realizując tematykę kompleksową pt. Jestem samodzielny w kuchni przedszkolaki z grupy Wiewiórek miały okazję sprawdzić się w różnych zadaniach związanych z domowymi czynnościami.
Na początku odwiedziliśmy naszą przedszkolną kuchnię, gdzie Panie kucharki opowiedziały dzieciom co możemy znaleźć w kuchni. Każdy własnoręcznie wykonał z papieru czapkę kucharką, bawiliśmy się w zabawę muzyczną Ciasto, żeby potem przystąpić do pieczenia szarlotki. W każdym kuchennym zadaniu ważna jest logistyka. Dlatego przedszkolaki pracowały w dwóch zespołach: pierwszy zajmował się przygotowaniem jabłek a drugi zarobieniem ciasta. Dzieci były bardzo zaangażowane na wszystkich etapach przygotowywania ciasta, a nawet dwóch, bo przecież jedna to stanowczo za mało :) Samodzielne doświadczanie zawsze sprawia przedszkolakom najwięcej frajdy dlatego zachęcamy do włączania dzieci do uczestniczenia w różnych czynnościach domowych. Upieczona szarlotka pachniała w całym przedszkolu jabłkami i cynamonem. Niektórzy prosili nawet o dokładkę! Wyszła pyszna! W kolejnych dniach poznawaliśmy tajniki nakrywania do stołu, muzykowaliśmy przy użyciu sztućców i elementów zastawy, układaliśmy łyżeczkowe rytmy, o czym więcej w zakładce Projekty. Zwieńczeniem kuchennego tygodnia było wykonanie pracy plastycznej, kucharza i samodzielne zaprojektowanie dania na talerzyku z wykorzystaniem kolorowego papieru. Były też kuchenne zawody zręcznościowe.
Dla wielbicieli szarlotki zamieszczam przepis, z którego piekliśmy ciasto (sprawdzony!:)
SZARLOTKA
Składniki Ciasto
5 jajek
1 kostka margaryny (Kasia)
3 szklanki mąki
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 kostki smalcu
1 łyżka octu
Składniki Piana
5 białek
1 szklanka cukru
2/3 torebki kisielu cytrynowego lub budyniu cytrynowego
Ponadto:
1,5 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
cynamon
2, 3 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
- Margarynę z mąką, cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i żółtkami drobno posiekać i zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części (większą i mniejszą) włożyć do lodówki. Schłodzić.
- Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce, dodać trochę cukru wg uznania. Jak jabłka puszczą sok, odcisnąć go (można wypić :) na koniec dodać cynamon i bułkę tartą, wymieszać.
- Ciasto wyjąć z lodówki rozwałkować jedną część (większą) i ułożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ponakłuwać ciasto widelcem posypać cynamonem.
- Wyłożyć jabłka
- Z białek ubić sztywną pianę, następnie dodać szklankę cukru, wymieszać i dodać kisiel/budyń cytrynowy, wymieszać.
- Pianę wyłożyć na jabłka.
- Na koniec drugą (mniejszą) część ciasta zetrzeć na grubej tarce robiąc kruszonkę.
- Można posypać kruszonkę odrobiną brązowego cukru.
- Piec ok 40 min w temperaturze 180 stopni.
- Ciasto ma być rumiane :)
- Jak wystygnie posypać cukrem pudrem.
- Można podawać na zimno, lub na ciepło z lodami waniliowymi
SMACZENGO!