W ramach projektu „Wiem, co jem”, we wrześniu zajmowaliśmy się przede wszystkim „darami jesieni” .
Świeże warzywa i owoce to bogate źródło witamin (witamina C, beta karoten, kwas foliowy i inne), biopierwiastki (wapń, potas, magnez), kwasy organiczne, barwniki ale także węglowodany. Poznawaliśmy je wieloma zmysłami , kosztowaliśmy jesienne owoce , interesowaliśmy się budową warzyw i owoców. Dzieci nazywały części warzyw, które rosną nad, a które pod ziemią. Potrafią także nazwać owoce , jakie można znaleźć w polskich sadach i ogrodach , a jakie pochodzą z ciepłych krajów. Wiedzą, że owoce i warzywa muszą być dokładnie umyte przed jedzeniem. Z zaangażowaniem przedszkolaki pracowały tworząc jabłuszka z masy solnej , które przeliczały i układały na talerzykach oraz tworzyły „Wesołe stworki” z dyni. Wspólnie przygotowaliśmy teatrzyk z wykorzystaniem naturalnych okazów warzyw do wierszy J. Brzechwy „Na straganie”, „Pomidor” i J. Tuwima „Warzywa”.
Zagadnienia , którymi będziemy się zajmować cały rok w grupie to kulturalne spożywanie posiłków, nie mówienie z „ pełną buzią” . Staramy się przypominać wychowankom o używaniu słów grzecznościowych. Wdrażamy do sprawnego posługiwania się sztućcami.
Przedszkolaki rozumieją potrzebę częstego mycia rąk , wiedzą dlaczego należy przestrzegać niezbędnych zasad higieny.