Drukuj
Odsłony: 727

   W ramach projektu „Wiem, co jem”, we wrześniu zajmowaliśmy się przede wszystkim „darami jesieni” .

    Świeże warzywa i owoce to bogate źródło witamin (witamina C, beta karoten, kwas foliowy i inne), biopierwiastki (wapń, potas, magnez), kwasy organiczne, barwniki ale także węglowodany.  Poznawaliśmy  je wieloma zmysłami , kosztowaliśmy jesienne owoce  , interesowaliśmy się  budową warzyw i owoców. Dzieci nazywały części warzyw, które rosną nad, a które pod ziemią. Potrafią także nazwać owoce , jakie można znaleźć  w polskich sadach i ogrodach , a jakie pochodzą z  ciepłych krajów.  Wiedzą, że owoce i warzywa muszą być dokładnie umyte przed jedzeniem.  Z zaangażowaniem przedszkolaki pracowały tworząc jabłuszka z masy solnej , które przeliczały i układały na talerzykach oraz tworzyły „Wesołe stworki” z dyni.  Wspólnie przygotowaliśmy teatrzyk z wykorzystaniem naturalnych okazów warzyw do wierszy J. Brzechwy „Na straganie”, „Pomidor”  i J. Tuwima  „Warzywa”.

  Zagadnienia , którymi  będziemy się zajmować  cały rok w grupie to  kulturalne spożywanie posiłków, nie mówienie z „ pełną buzią” . Staramy się  przypominać wychowankom  o używaniu słów grzecznościowych. Wdrażamy do sprawnego posługiwania się sztućcami. 

 Przedszkolaki rozumieją potrzebę częstego mycia rąk , wiedzą dlaczego należy przestrzegać niezbędnych zasad higieny.