Drukuj
Odsłony: 335

Celem zajęć, w ramach programu „Wiem, co jem”, które odbyły się dn. 12-13 kwietnia br. było zapoznanie dzieci z kolejnymi etapami produkcji chleba, uświadomienie dzieciom, że chleb jest symbolem ciężkiej pracy wielu ludzi: rolnika, młynarza i piekarza.

Dzieci wysłuchały opowiadania przy ilustracjach „Od ziarenka do bochenka”. ” dzięki której dzieci poznały etapy  rozwoju i wzrostu ziarna, jego obróbkę oraz sam proces pieczenia chleba. Celem zajęć było zgromadzenie informacji skąd się bierze mąka.   Wiedzą już, że rolnik sieje i zbiera ziarna z pola, potem zawozi je do młyna. Młynarz miele zboże na mąkę, a piekarz wyrabia ciasto z mąki soli, wody i drożdży. Na zajęciach miały okazję nie tylko obserwować, ale również czynnie uczestniczyć przy wypiekach. Po uprzednim umyciu rąk i założeniu fartuszków oraz czepków na głowę wzięliśmy się do pracy. Jednego dnia robiliśmy tzw. zaczyn, a dopiero po kilkunastu godzinach  odpoczynku w lodówce czyli następnego dnia, mogliśmy zagniatać ciasto. Przedszkolaki obserwowali reakcję jaka zachodzi gdy do drożdży dodamy cukier –  jak konsystencja stała drożdży zmienia się w płynną . Przed upieczeniem ciasto zostało długo i dokładnie zagniatane, następnie musiało wyrosnąć dlatego zostało odstawione  w ciepłe miejsce – na parapet przedszkolnej sali, gdzie cały czas obserwowaliśmy co się z nim dzieje. Jakież było zdziwienie, gdy po tym jak ciasto zostało odstawione na parę minut podwoiło swoją objętość.  Wreszcie nadszedł  ten czas, aby chleb trafił do pieca. Po godzince zapach otulił przedszkole i wszyscy zrobiliśmy się głodni . Zajęcia kulinarne  dzieciom przypadły do gustu, były bardzo aktywne i zainteresowane. A wspaniały chleb został zjedzony do ostatniego okruszka podczas śniadania wielkanocnego.