Drukuj
Odsłony: 49

   W ramach programu „Wiem, co jem” grupa Żabek brała udział w  kulinarnych  zajęciach –  Dzień gofra.

W dniu 25 marca na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofra. Przy tej okazji dowiedzieliśmy się skąd pochodzi ta pyszna, chrupiąca przekąska, jak powstaje i z czym może być serwowana. Chrupiący przysmak kojarzy się Wam z wakacjami nad morzem. Gofry brukselskie i belgijskie, a także modne ostatnio gofry bąbelkowe to przysmaki uwielbiane przez większość łasuchów.  Dlatego w takim dniu nie mogło się obejść bez spałaszowania gofra. Po obiedzie przedszkolaki po okiem pani Ewy własnoręcznie przygotowały przysmaki. Dzieci nazywały produkty jakie są nam potrzebne , odmierzały je za pomocą miarki, wagi , poznawały objętość łyżki i łyżeczki. Zapoznały się także ze sprzętami elektrycznymi – mikser i gofrownica. Zwróciliśmy uwagę na bezpieczne korzystanie z domowych, elektrycznych urządzeń tylko pod opieką dorosłych. Gdy ciasto było już gotowe przyszła pora na pieczenie. Już po chwili w całej sali roznosił się zapach wspaniałych gofrów, które posypane cukrem pudrem smakowały wyśmienicie.