Smaller Default Larger

Szesnasty dzień marca był dla przedszkolaków z grupy MISIÓW wyjątkowo pracowity i emocjonujący, bowiem wraz ze swoją wychowawczynią, w ramach programu kulinarnego MALI KUCHARZE, przygotowywali grzanki.

Zajęcia te stały się także okazją do zapoznania z podstawowymi zasadami zdrowego żywienia oraz znaczeniem właściwego odżywiania dla rozwoju i funkcjonowania organizmu. Jednak najważniejsze i najbardziej oczekiwane było przeistoczenie się w „małych kucharzy”. Rozpoczęło się, oczywiście, od bardzo starannego wymycia rąk oraz założenia fartuszków i nakryć głowy. A potem już praca przy stole: staranne smarowanie chleba masłem i układanie na nim składników naszych grzanek. Były to: wędlina, żółty ser i plasterki pomidora. Tak przygotowane danie powędrowało do pieca i rozpoczęła się najgorsza część, czyli czekanie. Ale chyba było warto, bo wszystkie upieczone i chrupiące grzanki zostały błyskawicznie zjedzone!A przy okazji MISIE przekonały się, że przygotowanie prostego posiłku nie jest wcale ponad ich siły i możliwości.