Smaller Default Larger

Bardzo polubiliśmy tydzień, którego hasłem przewodnim była samodzielność w kuchni. Oprócz teoretycznych zasad dotyczących bezpieczeństwa oraz higieny spożywania pokarmów, rozwijaliśmy swoje zmysły: węchu, smaku i dotyku. Kulminacyjnym dniem tygodnia był czwartek.

 Ubrani w kolorowe czapki kucharskie przygotowaliśmy smaczne szaszłyki. Dzieci najpierw umyły ręce a następnie samodzielnie pokroiły składniki potrzebne do przygotowania naszej potrawy. Przedszkolaki wiedziały jak należy posługiwać się nożykiem oraz ostrymi patyczkami na które nadziewały kolorową paprykę, cebulę oraz kiełbasę. W oczekiwaniu na szaszłyki, które piekły się pod czujnym okiem naszych kucharek. Bawiliśmy się przy wesołych dźwiękach muzyki, przeliczaliśmy kuchenne przybory oraz doskonaliliśmy umiejętność sylabizowania. Kotki były bardzo radosne podczas zajęć i dumne z wykonanego gastronomicznego zadania. Było smacznie, zdrowo i kolorowo.