Drukuj
Odsłony: 1231

„ Pracowita jesień” - pod takim hasłem upływały ostatnie dni w grupie „Jeżyków”. Aby lepiej poznać otaczającą rzeczywistość przyrodniczą, udaliśmy się na wieś, do gospodarstwa rolnego Państwa Muchów z Miłocic.

To tam w bezpośrednim kontakcie zetknęliśmy się z trudną, bardzo ważną i potrzebną pracą rolnika. Mieliśmy niecodzienną okazję podziwiać różne pojazdy i sprzęty rolnicze, wykorzystywane w codziennej pracy na gospodarstwie. Obejrzeliśmy pokaźną hodowlę bydła, dzięki której na lokalnym rynku możemy kupować produkty mleczne i mięsne. Drugim etapem tej niezwykłej wycieczki była wizyta w Piekarni Państwa Dudów. To właśnie tam poznaliśmy jeden z najważniejszych zawodów, jakim jest zawód piekarza. Zrozumieliśmy jak ogromnej wiedzy wymaga przygotowanie zdrowego pieczywa; bez środków konserwujących, z ogromna ilością włożonego serca. A wszystko po to, by każdy z nas mógł, co rano jeść pyszne i świeże wypieki. O trudach tej profesji mogliśmy się przekonać w sposób samodzielny, wypiekając bułki z różnymi dodatkami. Bez wątpienia była to najciekawsza i najbardziej wyczekiwana część wycieczki; zwłaszcza, że mogliśmy sobie zabrać je do domu i delektować się ich smakiem Dziękujemy bardzo serdecznie obu rodzinom, że mogliśmy zasmakować nowych doświadczeń, a także jesteśmy bardzo wdzięczni za miłe przyjęcie.

Podsumowując temat związany z pracą ludzi w różnych zawodach realizowaliśmy zajęcia kulinarne w ramach projektu „Mały miś w świecie wielkiej literatury”. To właśnie wspólnie z grupowym misiem ŚNIEŻKIEM przygotowaliśmy pyszne śniadanie w roli głównej z twarogami i pieczywem. Wszyscy mieli okazję smakowania różnych past serowych i świeżych warzyw. Misiowi smakowało, a Wam?