Smaller Default Larger

„PRZEDSZKOLAK NA WIDELCU”– to tytuł realizowanego w naszym przedszkolu programu kulinarnego.

To podczas tych zajęć dzieci mają możliwość poznawania smaku i właściwości różnych produktów spożywczych; poznawać zasady racjonalnego żywienia; pokonywania niektórych uprzedzeń smakowych; wzbogacać swoją dietę o nowe potrawy; zwłaszcza te przygotowane samodzielnie. W ramach realizacji programu „Jeżyki” przygotowywały samodzielnie kolorowe kanapki ze świeżymi warzywami; samodzielnie decydowały o ich wyglądzie i zawartości. Uczyły się zasad kulturalnego zachowania przy stole; samodzielnie nakrywały i układały talerze i sztućce; zwracały uwagę na stosowanie form grzecznościowych Wykorzystując bogactwo jesiennego sadu dzieci wykonały owocowe szaszłyki Poprzez krojenie poznały budowę i wygląd poszczególnych owoców; utrwaliły wiedzę na temat pochodzenia owoców egzotycznych. Na  koniec z pomocą pań wykonały różne soki owocowe i warzywne wybierając te najlepsze dla siebie. Podczas zajęć z warzywami dzieci poznały sposób tworzenia kiszonek. Wspólnie postanowiliśmy zakisić kapustę, z której wykonamy surówkę do przedszkolnego obiadu.

 

 

Pieczemy ciasteczka - Jeżyki 2.02.2018

Wiosenna pasta z twarożku 6.04.2018