Smaller Default Larger

W środę 5 października grupa Jeżyków  rozpoczęła w tym roku cykl zajęć kulinarnych. Jako pierwsza została wykonana sałatka owocowa. Dzieci w tym dniu mogły pochwalić się talentem kulinarnym - własnoręcznie przygotowywały sałatkę owocową z rodzimych i egzotycznych owoców.

Po starannym umyciu rąk, założeniu fartuszków i przygotowaniu stanowisk wszyscy razem zabrali się do pracy. Dzieci samodzielnie kroiły owoce na sałatkę, przestrzegając zasad bezpieczeństwa przy posługiwaniu się nożem. Na koniec sałatka została doprawiona sokiem z cytryny i miodem a potem  nastąpiła grupowa degustacja.
Sałatka nie tylko była smaczna, ale i zdrowa. Można śmiało powiedzieć, że zadanie zostało wykonane doskonale a umiejętność robienia sałatek przyda się zwłaszcza w okresie zimowym. Przyrządzanie sałatki dało dzieciom wiele satysfakcji, a przy okazji dowiedziały się jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu organizmu. Następnego dnia wykorzystaliśmy przyniesione przez dzieci owoce do zrobienia soku pomarańczowo – jabłkowego. Rodzicom bardzo dziękujemy za dostarczenie owoców.