Smaller Default Larger

W drugim tygodniu lutego nasza grupa w dalszym ciągu zgłębiała tajniki gotowania. W pierwszym dniu zwiedziliśmy naszą przedszkolną kuchnię gdzie Panie kucharki Pani Agatka, Pani Ania i Pani Ula zaprosiła nas do swojego królestwa.

Zobaczyliśmy sprzęty kuchenne, pomieszczenie, w którym przygotowuje się jarzynki, gdzie powstają obiady i gdzie zmywa się po posiłkach naczynia. Można powiedzieć, że poznaliśmy pracę kucharza „od kuchni”. Rozmawialiśmy również z naszą intendentką Panią Anią, która opowiedziała nam w jaki sposób układa jadłospisy i co jest ważne aby zdrowo się odżywiać. W kolejnym dniu robiliśmy wycinankowe podkładki na stół oraz czapki kucharskie, które były nam potrzebne do dalszej aktywności. Uczyliśmy się jak należy przygotować stoły do obiadu, zwracając uwagę na prawidłowe ułożenie sztućców, serwetek oraz właściwą postawę podczas posiłku. Kolejne dni poświęcone były już kucharzeniu. Na wniosek przedszkolaków zrobiliśmy sałatkę owocową a w kolejnym dniu przysmak prawie wszystkich dzieci czyli pizzę, którą każdy przedszkolak mógł skomponować wg. własnego uznania. Największą przyjemność sprawiła dzieciom degustacja własnoręcznie zrobionych pizz. Zajęcia kulinarne sprawiły dzieciom wiele radości i były doskonałą formą nauki nowych umiejętności poprzez zabawę.